Er is een grote virusfamilie en coronavirussen behoren hier ook toe. Er zijn meerdere coronavirussen die in de regel zorgen voor onschuldige ziekten zoals verkoudheid. Maar er zijn ook coronavirussen die de oorzaak zijn van heel ernstige aandoeningen zoals SARS en MERS. Coronavirussen kunnen ook van dieren op mensen worden overgedragen! In Wuhan in China vond eind december 2019 een uitbraak plaats op een markt waar wilde dieren werden verhandeld. Dit coronavirus is COVID-19 genoemd en verspreidde zich binnen enkele weken in China en naar de rest van de wereld. Op 11 maart 2020 is het COVID-19 coronavirus uitgeroepen tot een pandemie.
Wat zijn de verschijnselen van het COVID-19 coronavirus:
Op de site van RIVM vind je heel veel vragen en antwoorden over het COVID-19 corona virus. Hier vind je ook wat de klachten zijn. Maar die beschrijven we hier ook nog even. Mensen die het COVID-19 coronavirus hebben krijgen meerdere klachten zoals:
Moeheid.
Luchtwegklachten zoals keelpijn, niezen, hoesten, verkoudheid, moeilijkheden met ademen (kortademig).
Veel hoesten en slijm ophoesten.
Koorts of een koortsig gevoel.
Maar het coronavirus geeft ook bij mensen klachten als:
Spierpijn.
Gewrichtspijn.
Hoofdpijn.
Diarree.
Overgeven en misselijkheid.
Oogontstekingen.
Wanneer je besmet bent met het corona COVID-19 virus krijg je deze klachten tussen de 2 en 6 dagen na de besmetting. De klachten beginnen altijd binnen 14 dagen na de besmetting!
Hoe kun je besmet raken met het corona COVID-19 virus?
Het COVID-19 virus wordt overgedragen door iemand die het virus heeft én:
Hoest of niest. Er komen dan kleine druppeltjes (met virus) in de lucht die jij dan kunt inademen.
Jouw een hand geeft; er kunnen druppeltjes, speeksel, of neusvocht op de handen van een besmet iemand zitten. Wanneer jij dan jouw mond, neus of ogen aanraakt kun je met het virus besmet worden.
Hoe zieker iemand is, hoe meer kans dat het virus wordt verspreidt. Iemand zonder corona zal het virus waarschijnlijk niet overdragen. Het corona COVID-19 virus kan buiten het lichaam overleven. Op gladde oppervlakken en gladde materialen (denk hierbij aan deurkrukken, tafels, leuningen) kan het corona COVID-19 virus zeker drie uur overleven. De overlevingstijd op karton, papier en textiel is wat korter vandaar dat gevraagd wordt om te hoesten en te niezen in de elleboog.
Wat kun je zelf doen om besmetting tegen te gaan?
Wanneer je denkt dat je het corona COVID-19 virus hebt dan is het noodzaak om ervoor te zorgen dat je het virus NIET doorgeeft. Dit doe je het beste door:
Geen handen te schudden!
Op 1,5 meter afstand te blijven van iederéén!
Thuis te blijven! Dit geldt ook als je milde klachten hebt.
Je handen zeer regelmatig te wassen met water én zeep.
In de binnenkant van je elleboog te niezen en te hoesten.
Altijd papieren zakdoekjes te gebruiken en deze direct na gebruik weg te gooien.
Krijg je koorts dan moet je direct bellen met je huisarts. Voel je je beter en heb je dan 24 uur (liefst langer) geen klachten meer dan kun je weer naar buiten omdat je dan anderen niet meer kunt besmetten. Maar let op COVID- 19 behoort tot de dodelijke virussen; je kunt nog steeds besmet raken dus schud geen handen, blijf op 1,5 meter afstand én was geregeld je handen!
Categorieën
Bedrijfsleven: Artikelen gerelateerd aan bedrijfsleven. lees informatief
Eten & drinken: Artikelen gerelateerd aan eten en drinken. lees informatief
Flora en fauna: Artikelen gerelateerd aan flora en fauna. lees informatief
Geldzaken: Artikelen gerelateerd aan geldzaken. lees informatief
Gezondheid: Artikelen gerelateerd aan gezondheid. lees informatief