Wat zijn de oorzaken van stotteren en wat kan er aan gedaan worden?
Zowel jonge kinderen, wier taalvaardigheid nog in ontwikkeling is, als volwassenen kunnen kampen met stotteren. Stotteren komt echter niet uit het niet en kan om verschillende redenen zijn ontstaan. In dit artikel geven wij een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van stotteren bij volwassenen en vertellen we je in het kort wat je er aan kunt doen!
Waardoor stotteren volwassenen?
Er wordt verondersteld dat stotteren wordt veroorzaakt door verscheidene variabelen, met name genetica, taalontwikkeling, het sociale milieu en hersenactiviteit. Het is vaak een combinatie van deze aspecten die van invloed zijn op de spraak van mensen die stotteren.
Neurogeen stotteren:
Neurogeen stotteren is een veel voorkomende vorm van stotteren bij volwassenen en heeft te maken met beschadiging in het zenuwstelsel. Het kan worden veroorzaakt door een medisch trauma, zoals een beroerte, en kan spraakmoeilijkheden op de korte of langere termijn veroorzaken. Hierbij is het van groot belang een spraak- en taaltherapeut te raadplegen die kan helpen bij het volgen van stottertherapie, zoals de Del Ferro Methode. Dit kan helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is en hoe de spraakproblemen opgelost kunnen worden.
Stotteren veroorzaakt door medicatie:
Stotteren kan soms een bijwerking of reactie zijn van voorgeschreven medicatie. Als dit gebeurt, is het belangrijk om direct contact met een arts op te nemen. Het is aan de arts om te bepalen of de medicatie of de dosis van het medicijn moet worden veranderd om de bijwerkingen te verminderen.
Angst en stress die resulteren tot stotteren:
Het komt overigens ook vaak voor dat stotteren bij volwassenen wordt veroorzaakt door triggers zoals intense stress. Of het nu gaat om financiële problemen, een verkeersongeluk, het verlies van relaties of andere onverwachte emotionele gebeurtenissen, het verliezen van de controle over stress en spanning kan leiden tot spraakproblemen.
Mocht je hier last van hebben, dan is het aan te raden om een afspraak met een logopedist te maken die kan helpen de oorzaak van het stotteren en de effecten van stress en angst te achterhalen. Bovendien kan het reguleren van stress en spanning door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen, helpen om meer kalmte in lichaam en geest te introduceren.
Ervan uitgaande dat stress en spanning de veroorzakers zijn van spraakproblemen, kan het stotteren verminderen of zelfs verdwijnen wanneer stress onder controle wordt gehouden of wordt weggenomen.
Categorieën
Bedrijfsleven: Artikelen gerelateerd aan bedrijfsleven. lees informatief
Eten & drinken: Artikelen gerelateerd aan eten en drinken. lees informatief
Flora en fauna: Artikelen gerelateerd aan flora en fauna. lees informatief
Geldzaken: Artikelen gerelateerd aan geldzaken. lees informatief
Gezondheid: Artikelen gerelateerd aan gezondheid. lees informatief