Als je op het punt staat om te gaan samenwonen of trouwen, kun je je niet voorstellen dat het ooit anders zal worden. Tot over je oren verliefd. Zelfs als je al jaren een relatie hebt, bloeit de liefde in die tijd weer helemaal op. Van roze wolken tot je roze bril… dit wordt nooit anders.
Toch is het goed om op dat moment de zaken goed op papier te zetten. Om de tijd te nemen voor jullie eigen wensen en misschien wel harde grenzen. Wat wil je wel en wat wil je niet. En vooral hoe ga je verder als het toch niet goed blijft gaan.
Nu goed regelen geeft rust:
Het klinkt cliché maar toch is het waar. En hoe goed je het ook geregeld hebt, het blijft triest. Je droom is in diggelen gevallen, zo had je het niet bedacht. Scheiden is afscheid nemen. Afscheid van elkaar, van je huis en je spullen en misschien nog wel van veel meer. Geen leuke tijd. Belangrijk dus om het zo eenvoudig mogelijk te maken. En dat kun je vooraf al doen. Daarbij is de keuze of je gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, een eerste zet.
Wat je moet kiezen, daarvoor is geen kant en klaar antwoord. Want wat voor de een goede keuze is, is voor de ander een nachtmerrie. De juiste keuze is er dus een gemaakt op jullie individuele wensen. Ga je samenwonen, zorg dan voor een samenlevingscontract. Daarmee is het uit elkaar gaan een stuk minder ingewikkeld. Sowieso is uit elkaar gaan bij samenwonen eenvoudiger dan als je getrouwd bent.
De verschillende samenlevingsvormen:
Als je met elkaar verder wilt, heb je verschillende opties. Je kunt trouwen (een huwelijk aangaan),voor een geregistreerd partnerschap kiezen of (al dan niet met een contract) gaan samenwonen. De keuze die je maakt heeft later ook invloed als je uit elkaar gaat.
Bij een huwelijk heb automatisch rechten en plichten naar elkaar zoals het onderhoudsplicht en erfrecht. Bij samenwonen zijn deze rechten en plichten er niet, tenzij je ze opneemt in het samenlevingscontract. Maar niet alleen de rechten en plichten ook het uit elkaar gaan is anders. Zo kan een geregistreerd partnerschap beëindigd worden buiten de rechter om en een huwelijk niet. Dit geldt overigens alleen als er geen minderjarige kinderen zijn.
Een samenlevingscontract ontbinden is wat dat betreft eenvoudiger maar dit kan natuurlijk ook nadelen opleveren. Zo is er bij een samenlevingscontract volgens de wet geen sprake van partneralimentatie. Je kunt dus geen aanspraak maken op elkaars geld en je gaat na de scheiding beiden financieel zelfstandig verder. Ook voor het pensioen geldt dat je beide je eigen pensioen regelt. Maar zoals bij (bijna) alles geldt, tenzij vooraf afgesproken en opgenomen wordt in het samenlevingscontract.
Scheiden is al moeilijk genoeg:
Dat scheiden niet de fijnste tijd van je leven is, spreekt voor zich. En als er kinderen zijn, wordt het zeker niet eenvoudiger. Daarom is het belangrijk om (vooraf) goede afspraken te maken. En ook al hoef je niet perse elkaars beste vrienden te blijven, een vechtscheiding daar wordt niemand blij van.
Categorieën
Bedrijfsleven: Artikelen gerelateerd aan bedrijfsleven. lees informatief
Eten & drinken: Artikelen gerelateerd aan eten en drinken. lees informatief
Flora en fauna: Artikelen gerelateerd aan flora en fauna. lees informatief
Geldzaken: Artikelen gerelateerd aan geldzaken. lees informatief
Gezondheid: Artikelen gerelateerd aan gezondheid. lees informatief